Schouder aan schouder voor snel meer semicontalent

Schouder aan schouder voor snel meer semicontalent

 

Programma Beethoven Zuid-Holland verbindt onderwijs, industrie en overheid om 2.000 extra semicontechnici op te leiden vóór 2030. Hiervoor zijn de MBO- en HBO-instellingen en de universiteiten in Zuid-Holland gestart met het ontwikkelen van opleidingen en faciliteiten. Donderdag 26 juni kwamen deze subsidiepartners bij elkaar om de laatste stand van zaken over het programma te horen. En niet onbelangrijk, elkaar te ontmoeten om zo de samenwerking te versterken.

Vice Rector Magnificus Hans Hellendoorn verwelkomde de deelnemers bij de TU Delft, penvoerder van het programma Beethoven Zuid-Holland. De wil om gezamenlijk de schouders te zetten onder de opgave heeft hij gezien vanaf het begin. Door samen te werken als onderwijsinstituten onderling en met het bedrijfsleven kunnen meer opgeleide mensen op de juiste plek terecht komen.

Programmamanager Joost van der Veen verhaalde het belang van de semiconsector, nu en in de toekomst. In alle topsectoren wereldwijd zijn microchips een essentieel onderdeel van de toekomst. De vraag naar opgeleide technici wordt alleen maar groter. Zuid-Holland heeft een unieke positie, maar liefst 50% van alle in Nederland opgeleide technici en met zo’n honderd bedrijven die actief zijn in de semiconindustrie. Joost riep de partners op om deze bedrijven op te blijven zoeken en de samenwerking met het werkveld voorop te zetten. Zo wordt Beethoven een mooi voorbeeld van kennisgericht industriebeleid met een grote rol voor internationaal semicontalent.

De Cleanroom voor onderwijs is een van de voorbeelden van Beethoven in actie. projectleider Victor Claerbout vertelde dat de strenge regels in cleanrooms op de werkvloer het moeilijk maken om studenten daarin vrijelijk te kunnen opleiden. De Beethoven Cleanroom wordt dan ook een faciliteit specifiek voor onderwijs die toegankelijk is voor alle scholen in Zuid-Holland. Daar kunnen studenten worden opgeleid en medewerkers bijgeschoold.

In een panelgesprek werden verschillende onderdelen van Beethoven Zuid-Holland besproken. Henk Bakker liet zien dat de samenwerking in de Human Capital Agenda een mooi voorbeeld is van de kracht van Zuid-Holland. Audrey Bink gaf aan dat met een gezamenlijke werving het benodigde semicontalent in binnen- én buitenland kan worden gevonden. Het onderlinge vertrouwen van de verschillende onderwijsinstellingen krijgt steeds meer de bovenhand. Dit beaamde ook Sjoerd Stallinga van de TU Delft. De technische universiteiten trekken steeds meer samen op door verschillende opleidingen bij elkaar te laten aansluiten. Hierdoor wordt het verhaal van Nederland als kennisland internationaal ook interessanter.

Een ander onderdeel van het programma Beethoven Zuiid-Holland is de opzet van zogenaamde Learning Communities. Hier ontmoeten studenten van MBO- HBO en WO-instellingen elkaar om van elkaar te leren en aan vraagstukken uit het bedrijfsleven te werken. In een Learning Community gaan de deelnemers - los van hun eigen belang - op zoek naar het gezamenlijke belang. Samen met regionale bedrijven gaan we de thema’s invullen en projecten opzetten: co-creatie.

Als afsluiting kon worden geconcludeerd dat Zuid-Holland een vliegende start maakt in de uitvoering van het nationaal versterkingsplan microchiptalent. Partners zijn al goed op weg en staan schouder aan schouder bij deze gezamenlijke ambitie. Joost gaf aan dat de subsidiegever RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) vertrouwen heeft in deze gezamenlijke regionale aanpak. Een mooie opsteker dat in tijden van bezuinigingen het belang van investering in onderwijs is gezien!